Cadeautje

cadeautjesSint, de Kerstman en Serious Request bewegen ons deze maand om veel te geven. Dit is ook de maand van sociale activiteiten. Daarom dit verhaal over ‘netwerken’ of eigenlijk over ‘het geven’ in ‘netwerken’.

In de afgelopen weken heb ik in mijn werk ervaren hoe lekker netwerkgesprekken kunnen lopen. In mijn privé-leven heb ik helaas ook gezien hoe fout het kan gaan in ‘netwerkgroepen’. Wanneer je slordig handelt of wanneer je te ‘eager’ bent in je persoonlijke doel, kom je hebberig en ‘ik’ gericht over. Er ontstond schade in de relatie. Erg jammer. Ik val daarom met mijn ‘decemberboodschap’ in huis: Ga je netwerken? Ga dan niet in gesprek om te ontvangen. Luister, geef aandacht en wees nieuwsgierig. Verwacht niets, dan wordt je verrast. En heel belangrijk: schakel je ego zoveel mogelijk uit. Je ego wil en moet te veel.

Netwerken is nèt werken, schrijven anderen. Ik vind werken leuk. Maar netwerken vind ik, stiekem, soms nog veel leuker. Maar pas op! Ik vind het alleen leuk als er niks moet! Ik ontkom er niet altijd aan, maar in netwerken heb ik een hekel aan moeten. Ik houd van de óntmoeting in netwerkgesprekken. De mooiste gesprekken, vind ik die gesprekken, waarin ik en mijn gesprekspartner niks moeten. Als we beiden alleen willen kennismaken en daarom verkennende vragen stellen als:
‘Wat fascineert jou?’ of ‘Waar ligt je hart en wat zijn je wensen?’ en ‘Wat ga je doen om die te realiseren?’.
Elke keer weer ben ik verrast over de wendingen in het contact en het gesprek. Loop ik na het gesprek naar buiten dan voel ik me bijna altijd tevreden en bedenk me dan vaak: ‘Wat een bijzonder mens, wat een leuk gesprek!’

En weet je wat ik bijzonder vind? Wil je gaan netwerken omdat je iets zoekt? Stop dan met zoeken, ga gewoon in gesprek en ga oprecht ontmoeten. Het lijkt een contradictio in terminis; niet werken in netwerken, gewoon ontspannen. Het geeft mij boeiende contacten en die ervaar ik als een cadeautje!

Ik wens jullie veel cadeautjes en een fijne maand!

No Comments Yet

Comments are closed.