Ei

‘Als het ei gebroken is door kracht van buiten, dan eindigt het leven.
Als het ei gebroken is door kracht van binnenuit dan begint het leven.
Mooie dingen beginnen altijd van binnenuit’.

ei

Dit vind ik zo treffend! Hier gaat het om bij veranderingen!
Ik werk voor individuen, teams en organisaties. Altijd gaat het in mijn werk over veranderen. Mensen willen een organisatieverandering, cultuurverandering, loopbaanverandering en meer. Komt de wens tot veranderen van binnenuit, dan zijn er kansen. Kansen dat de verandering slaagt en dat zij groei en ontwikkeling teweeg brengt. Maar pas op! Wordt van buitenaf, of zoals teams het verwoorden, ‘van boven’ besloten dat een verandering noodzaak is en moet gebeuren, dan volgt bijna altijd verzet en heerst er angst. Angst om te verliezen en angst voor pijn. En dat zorgt weer voor een kramp, die groei en ontwikkeling in de weg staat.

‘Maar hoe zit dat dan Esther? Jij komt toch ook van buiten?’

Die vraag kreeg ik van een managementteam dat zich afvroeg waarom medewerkers niet uit de comfortzone stappen en de vrijheid nemen. Ik kom inderdaad van buiten. Ik werk samen in Metselaar&Glas en wij trainen, begeleiden en coachen organisatie- en veranderingsprocessen. Maar ik ben me ervan bewust dat wij niets veranderen, althans niet zonder dat de ander, managers of teams, van binnenuit de wens voelen om te veranderen.
Ik overtuig niet, want dat is ‘dodelijk’. Wat ik wel doe? Ik verleid tot verlangen. Een verlangen tot veranderen. Ik vraag aan ‘buiten’ en ‘boven’ aandacht voor de voorwaarden mildheid, vertrouwen en veiligheid. En ik verleid naar binnen. Zodat binnenin ‘een weten’ is en gevoeld wordt dat het tijd is om uit te breken!

No Comments Yet

Comments are closed.