Feestneus


We hebben allemaal een andere neus en ook allemaal ergens anders een neus voor. Iedereen is uniek. Om goed samen te kunnen werken hoef je niet eerst allemaal gelijk te worden.

Sterker nog, juist niet!

Een krachtige samenwerking ontstaat wanneer mensen zich aangemoedigd en veilig voelen om hun eigen uniciteit en gezichtsveld in te zetten. De bedrijfsleider die aan zijn medewerker vraagt: ‘goh, medewerkers zoals jij, daar zouden we er 10 van moeten hebben, heb jij nog een tweelingbroer of een zus?’, heeft dat nog niet ontdekt. Want met 10 dezelfde krachten, haal je ook 10 dezelfde valkuilen, dezelfde allergieën en inderdaad, ook dezelfde uitdagingen binnen. Er kan met al diezelfde neuzen niet van elkaar geleerd worden. En ook niet van 10 dezelfde blikvelden. Je ziet allemaal het zelfde, geen perspectief.

Dus laten we samen stoppen met iedereen in te passen in ‘normaal’. Laten we samen stoppen met ‘normaal’ de ‘norm’ te laten zijn.

Want.

Als ‘normaal’ de ‘norm’ bepaalt en je wilt aan die norm voldoen, proberen je in te passen in wat een ander als norm heeft bedacht.
Dan ben je niet je krachtige jezelf.

Los daarvan.

We kunnen onmogelijk allemaal in de zelfde normale norm passen. Net zoals we onmogelijk allemaal hetzelfde kunnen zijn of het zelfde kunnen zien of de neuzen dezelfde kant op kunnen krijgen. Ik verbaas me hoeveel managers en professionals uit mijn beroepsgroep, hoeveel mensen ik zie ‘roepen’ dat we de neuzen allemaal dezelfde kant op moeten krijgen!

Poeh, best veel!

Wat een kracht dat kost: dwingend de gezichten dezelfde kant op!

Je zou er nekpijn van krijgen…
Niet doen dus met die neuzen.

“Ik wil geen eenheidsworst!”, riep mijn leraar Frans (over wie ik eerder schreef ) en hij zei:

“laten we samen strijden tegen oubolligheid!”.

Laten we hem met terugwerkende kracht eren en al die andere gekke, bijzondere, grappige, ronde, spitse, kromme en dikken neuzen. Laten we genieten van alle verschillen. In onze klas, in ons team, de organisatie, het bedrijf, ons land…..

Wedden dat het dan echt een feestje wordt?

En mooie is: daar heb je geen feestneus voor nodig!

No Comments Yet

Reageer!