Hoop

Gisteren hadden wij ons eerste gesprek. Een kennismaking. Ogenschijnlijk nuchter, met een afstand tot de thema’s, somt hij de dramatische gebeurtenissen in zijn leven op:
Moeder overleden, stevig conflict in zijn management, dochter leek ongeneeslijk ziek maar gelukkig liep dat wél goed af en oh ja, hij zou het haast vergeten, zelf ziek geweest en behoorlijk wat geld verloren. Alle zekerheden in zijn leven verdwenen het afgelopen jaar als sneeuw voor de zon. En als klap op de vuurpijl is zijn vrouw vreemdgegaan en volgt er nu een scheiding. De tranen staan in zijn ogen en hij ziet ze ook bij mij. ‘Ja het is wat’ zegt hij lachend, terwijl hij zijn hand naar zijn hoofd brengt. Hij zucht: ‘en nu moet ik dus ook nog van baan veranderen. Ik heb een hoop werk te doen’. Ik kijk hem aan en ben er stil van. ‘Maar!’, vervolgt hij zijn verhaal met indringende stem en prikt daarbij met zijn vinger in de lucht, ‘Het is ook een kans! Zo wil ik het zien! Een kans om opnieuw te beginnen. Eerlijk is eerlijk; ik was dit werk eigenlijk al jaren zat. Liep er eigenlijk al een tijd over te dubben. Dus ik wil er nu eens de tijd voor nemen. Er eens goed over nadenken, voordat ik weer allerlei stappen onderneem. En daar heb ik jou dus bij nodig.’

We leven nu allemaal in tijden van crisissen, op het gebied van economie, wereldvrede en milieu. Met alle risico’s en gevolgen die daarbij horen. Hoe pijnlijk ook, we hebben ons er naar te verhouden. Oprah Winfrey twitterde vanmorgen:
Bad things happen:
– Every day.
– To everyone.
The difference is in how people deal with it.

Zo’n gesprek als gisteren, dat vind ik hoopgevend. Dat ik mensen tegenkom die in hun persoonlijke crisis de bedreiging ervaren, de pijn voelen en tegelijkertijd de kans zien. Ook al hebben ze geen idee hoe die kans eruit ziet!crisis

Ken je de vertaling van crisis in het Chinees? Het woord bestaat uit twee tekens, het ene is gevaar en het andere teken staat voor kans. Ogenschijnlijke tegenpolen, maar ze horen dicht bij elkaar. En dat geeft hoop.

No Comments Yet

Reageer!