Jeroen en Stephen

Afgelopen week las ik een opvallend bericht op LinkedIn, Jeroen schreef het volgende bericht:

´Beste netwerkers! Een mijlpaal. De 200ste afwijzing op een sollicitatie is binnen! Ben dan wel 38 en vader van twee dochters maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer flexibel ben en hard kan werken! Iemand interesse, of een beter idee? Hopelijk kom ik aan wat nieuwe input via LinkedIn! Je kan mij in ieder geval helpen om dit bericht te ‘liken’. ‘

Deze oproep gaf hem binnen een week tijd meer dan duizend ‘like’s’ en meer dan 140 persoonlijke berichten. Berichten vol met empathie, tips en veel mensen die hem een ‘hart onder de riem’ wilden steken. Ik las reacties van mensen die de ‘strijd van het werk zoeken’ herkennen en hun irritatie of ergernis deelden. Het is duidelijk: aan respons heeft deze zender van het LinkedIn bericht geen gebrek. Hoeveel mensen zal hij bereikt hebben? Twee, vijf of misschien wel tienduizend? Maar heeft hij zijn uiteindelijke doel wel bereikt?

Je kunt veel zeggen over de inhoud en stijl van zijn bericht. Ik heb respect voor Jeroen. Ik ken Jeroen niet, hij behoort niet tot mijn relaties. Maar ik heb hem zojuist een uitnodiging tot LinkedIn-contact gestuurd. Want, hoewel Jeroen zich wat mij betreft wat negatief presenteert, hij benadrukt immers zijn ‘slachtoffer’ zijn als werkzoeker, wil ik wel wat voor hem betekenen met mijn profiel. Jeroen toont lef, neemt risico, staat open voor feedback en stelt zich kwetsbaar op.

Op 16 juli 2012 overleed Stephen Covey. Ik heb veel van zijn wijsheid over o.a. persoonlijk leiderschap mogen leren en geniet ervan in mijn werk en leven. Een van die wijsheden is het scheiden van twee werelden. Namelijk de wereld in de cirkel van invloed en die in de cirkel van betrokkenheid. In veranderingsprocessen werkt deze theorie heerlijk verhelderend: Steek energie in de zaken waar je invloed op hebt. Neem initiatief om gebeurtenissen te beïnvloeden waarop je invloed kunnen hebben. Wend je macht en je invloed aan om verandering teweeg te brengen en maak je vooral niet te druk over dingen die je niet kunt veranderen.
Jeroen vertelt ons iets over waar hij mee te maken heeft en waar hij niets aan kan veranderen: hij is vader, heeft de verantwoordelijkheid voor twee dochters en heeft zijn 200ste afwijzing binnen. Maar tegelijkertijd stapt hij met twee benen in Covey’s cirkel van invloed! Ik hoop dat het hem behalve, aandacht, tips en medeleven, ook een mooie nieuwe stap in zijn loopbaan en werk oplevert.
Succes, Jeroen, en laat je ’t ons nog even weten?
cirkels invloed en betrokkenheid stephen covey

Oh ja, Jeroen vind je op http://www.linkedin.com/in/langenbergjeroen en wil je meer weten over jouw cirkel van invloed? http://www.franklincovey.nl of neem contact op met mij.

No Comments Yet

Comments are closed.