Koorddansen

‘Hé hallo, hoe is het met je?’
‘Goed! Druk!’

In sociale media en vakbladen signaleer ik meer en meer berichten met titels als ‘Gezonde stress’ en ‘Zinvolle werkdruk’. De bijbehorende artikelen prediken een nuchtere kijk en zijn tegenhanger op de soms wat overbezorgde houding ter voorkoming van zware vermoeidheid, overspannenheid of zelfs burn-out. Pamperende bezorgdheid versus zakelijke nuchterheid.

Ik vind het wel fris, die nieuwe beweging. Maar ik houd vooral van de balans tussen twee uitersten. Balanceren tussen de verschillen. Werken en leven als een koorddanser met een lange stok in je handen. Die koorddanser die op zijn draad op zoek is naar balans en zich bewust is aan welke kant zijn stok teveel ‘uitslaat’. Ervaren dat er steeds twee kanten mogelijk zijn, maar dat die vanuit het midden, óp de draad gevoeld en gestuurd worden. Kiezen voor slechts één kant, of de stok die kant op laten zakken, heeft akelige gevolgen. Van beide kanten iets, dat voelt goed. Af en toe je daarop bezinnen maakt je bewust, waardoor je weer kunt kiezen. Helder beeld toch?

Ik ga nu iets doen, wat ik nog nooit in mijn blogs gedaan heb: ik ga je uitnodigen voor een kleine oefening. Wil je meedoen? Wil je nu in gedachten jezelf als een koorddanser zien en jezelf op jouw koord zien staan? Pak je stok en bezin je eens op de volgende tegenpolen. Kijk gewoon eens wat er gebeurt als je tussen de tegenpolen gaat staan. En kijk eens of je misschien al een tijdje te sterk uitslaat naar een bepaalde kant.

Actief – Passief
Samen – Alleen
Extravert – Introvert
Stoer – Zacht
Leiden – Volgen
Zichtbaar – Onzichtbaar
Snel – Langzaam
Geconcentreerd – Dromerig
Druk – Rust koorddansen glaswerkt werkwoord aug 2014
Balans in je werk en privé, in grappig en serieus zijn, mannelijk en vrouwelijk leiderschap, noem maar op. We kunnen nog wel even door gaan. Maar, hoe beviel het? De bezinning op je koord? Misschien heb je in deze korte oefening kunnen ervaren dat het fijn is wanneer je aan beide kanten iets hebt en kunt kiezen. Want die vrijheid heb je, je kunt altijd kiezen!

Dus, voor welk antwoord kies jij de volgende keer op de vraag:
‘Hé hallo! Hoe gaat het met je?’

2 reacties

  1. Het is zaterdag, dé dag om de meeste werkwoorden weer in balans te brengen, sprak ze geconcentreerd en dromerig voor zich uitkijkend naar de pluspunten van de neervallende regen…

Reageer!