Motorrijden

motorrijden Op mijn 25e werd ik verliefd op een man met een Harley Davidson. Wat een heerlijke tijd was dat. We waren druk, werkten allebei en als het weer een beetje aangenaam was, slingerden we samen over de mooiste landweggetjes. Romantiek of niet, het kon natuurlijk niet uit blijven: op de buddyseat vond ik het al snel saai. De techniek van ‘meebewegen’ en ons ‘samen in de bocht gooien’, kende ik op een gegeven moment wel. Het werd tijd om zelf te sturen en de vrijheid van het motorrijden te proeven.
Dus nam ik motorrijles. Dat was geen sinecure! Gelukkig had ik Hans, een instructeur met heel veel geduld en passie voor zijn vak. Het motorrijden en les geven zat hem in het bloed. Dat ik herhaaldelijk de weg links nam, als hij ‘rechts afslaan’ in mijn oor riep, moet hem geïrriteerd hebben. Maar de techniek van 20 jaar geleden liet dan ook te wensen over. Door de slechte verbinding zorgde het gekraak op de ‘lijn’ er regelmatig voor dat ik mijn instructeur niet goed verstond. Het leukst vond ik de momenten waarop de radioverbinding met Hans weg viel en ik zelf bepaalde welke route we reden. Vrijheid, daar staat motorrijden voor en ik verlangde ernaar!
Één ervaring die ik tijdens het oefenen van de bijzondere verrichting heb opgedaan, is me altijd bij gebleven. Een motor kun je niet sturen met je handen. Het sturen is een soort magisch samenspel tussen je heupbewegingen en je blik. Wanneer je al rijdend angstig kijkt naar de beek naast de weg, omdat je niet in de beek wilt belanden, dan beland je met je motor in de beek. Kijk je tijdens het slalommen naar de oranje pilonnen, waar je om heen moet cirkelen, dan rijd je ze juist omver. Dus waar je naar kijkt, daar stuur je naar toe. Een soort ‘selffulfilling prophecy’.
De opdracht van Hans voor mij, nadat ik heel wat keren met mijn motor in de sloot lag, was dwingend en helder: ‘Kijk niet naar dat waar je bang voor bent, weet wat er vlak voor je ligt en kijk ver vooruit over de weg, kijk naar waar je naar toe wilt!
Waar koers jij op? Richt jij je op je verlangen of op dat wat je niet wilt dat er gebeurt?

No Comments Yet

Comments are closed.