Open Huis

Makelaars zetten alles in om huizen extra onder de aandacht te brengen. Neem het fenomeen ‘Open Huis’. Op een zaterdagochtend zijn dan alle potentiële kopers, ook onaangekondigd, van harte welkom voor de bezichtiging van het huis dat te koop staat. Open Huis
Stel je nu het volgende eens voor: jouw huis staat niet te koop, maar je hebt wel altijd zo’n ‘Open Huis’. Het hekje van je voortuin staat open en je voordeur nodigt uit om binnen te komen. Op de deurmat staat in vrolijke letters geschreven: ‘Welkom!’ Ook het poortje van je achtertuin staat open. Iedereen mag komen kijken, waar en wanneer men maar wil. Dus komen ze. Niet alleen betreden ze je hal, maar ook je eetkamer, woonkamer, keuken en bijkeuken. En natuurlijk neemt men jouw trap naar boven, om de ruimtes daar ook te bezoeken. Ze komen in je slaapkamer en ander intieme plekken van je huis. Bekenden, minder bekenden en misschien wel wildvreemden, ze bewegen zich in je huis en jij staat erbij en kijkt toe.

‘Dat is absurd! Jij bent gek!’ denk je vast als je dit leest, ‘wat moet dat allemaal in mijn huis, als ik het niet in de verkoop heb staan!’ Ik geef toe, dit idee is gek. Het is zelfs een gevaarlijk idee, want er zou zomaar iets gestolen kunnen worden of je mooie spullen beschadigd kunnen raken. Dingen die jou erg dierbaar zijn kunnen stuk gaan. Of er zouden zelfs opzettelijk persoonlijke spullen vernield kunnen worden! Of nog erger: je huis wordt een ravage! Stel je toch eens voor wat een verdriet! Geen goed plan dus, zo’n ‘Altijd Open Huis’.

Mensen beveiligen hun huis soms beter dan hun hart. Ze bepalen wie er in hun huis is, maar niet wie er hun hart binnen komt. Bepaal jij wie welkom is? Wie spreek je op straat? Met wie ga je op het bankje in je voortuin zitten? En wie is er eigenlijk binnen welkom? En die insluiper, die toch binnenkomt en niet welkom is, zet je die wel resoluut buiten de deur?

No Comments Yet

Reageer!