Retrospectief

‘Wat gek, wat lijkt dat handschrift op die van mij!’

Tussen de post zit een dikke enveloppe, hij is goed dichtgeplakt. Ik voel een stevige kaart. Een kaart voor mij? Ik ben toch niet jarig? Verbaast kijk ik op de achterzijde: geen afzender? Nieuwsgierig scheur ik hem open…

Ah! Bij het zien van de blauwe vlinder op de kaart ben ik in één klap terug in de tijd, ik herken de foto en zie me weer zitten in de zaal. Tijdens een meerdaagse opleiding was de opdracht aan ons deelnemers: schrijf een brief aan jezelf. De brief die ik toen schreef is door het instituut zorgvuldig bewaard en nu naar mij opgestuurd.

Ik ga er bij zitten open mijn eigen brief:

‘Lieve Esther….’

Ik ben ontroerd. Ik lees mijn woorden en zinnen uit een verleden tijd waarin ik worstelde met een dilemma. Onderaan lees ik:


‘En wat het antwoord is, zal ooit geen vraag meer zijn’

En dat klopt.
Tjonge, dat er dus een tijd komt waarin de haast vanzelfsprekende ingewikkeldheid van nu, dan zo totaal anders kan zijn. Of anders gezien en ervaren kan worden.

Heij lezer, ik ga je niets vertellen over de inhoud van mijn brief (jammer he?) maar nu jij toch hierin deze tekst bent daag ik je uit om jezelf ook een retrospectief in de toekomst geven:

Toe! Schrijf in het einde van dit bijzondere jaar een brief aan jezelf. Vertel jezelf hoe je dit jaar en je omgeving hebt ervaren. Schrijf je vragen, gedachten, veronderstellingen, voor mijn part je overtuigingen op. En vergeet je gevoel niet. Ga los, schrijf en wees niet te kritisch. Open jezelf, geef ruimte aan je kwetsbaarheden. En vooral:

Neem jezelf in vertrouwen.

Stop je brief in een enveloppe, plak hem dicht, adresseer* hem aan jezelf en vraag een goede vriend of vriendin* de brief met liefde en grote zorgvuldigheid te bewaren, om hem vervolgens in de toekomst op de post te doen, naar jou!

Misschien vind jij in december 2021 tussen de kerstkaarten een enveloppe en denk jij:
‘Wat gek….!’

Veel plezier!

* let op bij verhuizing dat je brief wel bij jou komt
* kun je niemand bedenken die hem bewaard en voor je op de post doet? ik wil het met liefde voor je doen

No Comments Yet

Reageer!