Ritme

Een twee in de maat
Anders wordt de juffrouw kwaad

Een klas met zevenjarigen. In rijen van twee zingen zij het versje en stappen in de maat.

Een twee in de maat
Maar de juffrouw wordt niet kwaad
Want wij lopen in de maat

Sensation White. Misschien ken je het en ben je er wel eens geweest. Ik gebruik het beeld van Sensation White in coaching. Zie het maar eens voor je: een immens grote en prachtig aangeklede witte omgeving met meer dan 40.000 in het wit geklede mensen. Want het credo luidt: ‘Be part of THE night, dance in White!’ Mensen die allemaal gelijk bewegen op het ritme van de dancemuziek. Iedereen lijkt, althans op afstand, gelijk en beweegt gelijk. Dat beeld van die massa mensen in het wit, dat roep ik op als ik spreek over de arbeidsmarkt. Stel je nu eens voor dat jij op wilt vallen op Sensation White. Wat doe je dan? Je trekt een rood T-shirt aan en een rode broek! Tenminste, als dat de kleur is die bij jou het beste past. Neem elke willekeurige kleur, als het maar niet wit is!

Poeh, zal je zeggen, daar is lef voor nodig. Dat klopt! Je hebt lef nodig om op te vallen op de arbeidsmarkt. Lef om alle externe criticasters te kunnen weerstaan. En je angst voor afwijzing te verdragen. Accepteren dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken en dat jouw manier de enige manier is. Je zult met je eigen innerlijke criticus in gesprek moeten en een nieuwe ruimte ontdekken voor jezelf. Het is niet de weg van de minste weerstand, maar wel de slimste.

Misschien is het laatste couplet geruststellend?

Een twee in de maat
Anders wordt de juffrouw kwaad
Maar de juffrouw wordt niet kwaad
Want zij is van prikkeldraad

Vertrouw er op dat je écht niet verder gaat dan je eigen grens. En het fijne is: de juffrouw wordt niet kwaad! Met andere woorden, zoek je eigen ruimte op. Neem je eigen kleur en ‘dans’ in je eigen ritme. Ik dans graag even met je mee!

kleur

No Comments Yet

Reageer!