Sleutel

Vanochtend net iets te laat uit bed waardoor daarna alles met haastwerk gepaard gaat. Ik heb er een pest hekel aan: haast.
Dus ren, spring en vlieg ik van hot naar her in een verwoede poging om de tijd in te halen. Zou er nu een filmopname van mij gemaakt worden, dan zou op de achtergrond Herman van Veen’s dringende ‘Opzij opzij opzij!’ niet misstaan.

Je hebt een beeld?

‘Help!’,

gil ik, ‘ik ben mijn sleutels kwijt!’ Mijn lief kijkt me verbaast van achter zijn ochtendkrant aan. Geirriteerd door zijn rust herhaal ik mijn paniek en motiveer mijn stress: ‘Ik moet nu weg!’.

Hij staat op om me te helpen zoeken: ‘Je bent ze niet kwijt, je weet even niet waar ze zijn!’ Ik moet hem gelijk geven, ze zijn niet kwijt, vooraltijd weg, verdwenen om nooit meer gevonden te worden. Ze zijn slechts op een plaats waarvan ik nu niet weet waar dat is.

Herkenbaar?

Twee conclusies met een groot verschil:
Met mijn zin: ik ben ze kwijt! Zet ik de boel vast. Kom ik in de kramp. Ze zijn onvindbaar, dit komt niet goed.
Uit de conclusie van lief spreekt meer hoop en kans dat ze gevonden worden: je weet even niet waar ze zijn, maar dat valt je zo wel te binnen.

Okay, ik geef toe. Ik ben ze niet kwijt, maar weet even niet waar ze zijn. Ik sta stil en denk na zonder te rennen. Ik geef mezelf lucht en tijd. En de grap is dat ik wanneer ik stil ga staan, ik het me herinner. Die onlogische plaats waar ze niet horen.

Hoe ik spreek bepaalt de uitkomst. Hoe ik denk, bepaalt mijn gevoel.
Hoe vaak zet ik mezelf wel niet vast? Best vaak. En ik ben niet de enige, in mijn werk hoor ik het mijn coachee’s het ook doen. Verzuchtingen als:

‘Dit is lastig!’
‘Ik kan dat niet hoor!’
‘Ik ben niet….(vul maar in)’
‘Het is al jaren zo dat ik…(vul maar in)’
‘Bij mij werkt het altijd zo dat (vul maar in)’

Hoor jij het jezelf ook zeggen?

Dat het altijd lastig zal blijven.
Dat je het nooit zou kunnen?
Dat je het nooit zult zijn.
Dat het altijd al zo was en nooit zal veranderen?

Sta dan eens stil, geef jezelf lucht en vraag je eens af hoe het anders kunt zeggen. Met meer hoop, kans op verandering of ontwikkeling.

Pippi geeft je een tip: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.

Wat denk jij?

No Comments Yet

Reageer!