Spring

Be an encourager! The world has plenty of critics already.
(Dave Willis)

applaus
Het is zaterdagochtend. Opgewonden schuifelen we met blauwe zakjes om onze schoenen over de natte tegelvloer en zoeken een plek op de geïmproviseerde tribune. Om mij heen zie ik vaders, moeders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes. Wij zijn hier om aan te moedigen. Mijn kleine neef is een van de waterratjes die hier zijn om hun zwemdiploma A te halen. Zij vinden het spannend. Er wordt weinig gelachen. Als het aan ons, de toeschouwers, had gelegen kregen ze gelijk het diploma, ongeacht de prestaties. Maar het is aan de zwemleraar. Hij beoordeelt of de vijfjarigen hun diploma waardig zijn. Gelukkig maar, want alleen zo zijn ze later opgewassen tegen gevaren die zwembaden, grote wateren en snelstromende rivieren met zich mee brengen.

Ik heb ook zo’n soort zwemleraar. Toen ik in 2012 twijfelde of ik het wel zou doen, was hij de man die onverwacht riep: ‘Toe maar Esther, spring er maar in! Ik geloof in je!’
Dus ik sprong. Ik herinner het me nog goed. Ik voelde me wat overmoedig en een klein beetje fier. Maar tegelijkertijd twijfelde ik. Durf ik wel of durf ik niet? Is het goed genoeg? Ik voelde mij als één van de kleine zwemmertjes op het startblok voor het grote diepe bad. Spring ik wel of spring ik niet?

Nog steeds vind ik het elke maand weer lastig. Ik vraag me dan weer af of het kan of niet. Daarom leg ik mijn nieuwe ‘werkwoord’ altijd eerst voor aan mijn ‘zwemleraar’. Ook dit verhaal mail ik hem straks als eerste. Hij leest het dan en screent de tekst. En dat is dan best een spannend moment.
Na een dag of wat krijg ik een mail van hem terug. Tot nu toe met bemoedigende woorden. In de bijlage bij de mail vind ik mijn tekst, waar nodig gecorrigeerd. En dan weet ik het, het kan weer. Als Eric er naar gekeken heeft kan ik mijn geschreven gedachten met een gerust hart aan jullie laten lezen. Heerlijk zo’n leraar!
Écht zwemmen leer je door te springen en te doen. Het liefst naast iemand die met je meekijkt. Iemand die je aanmoedigt. Wie moedig jij aan? En door wie word jij aangemoedigd?

No Comments Yet

Comments are closed.