Veren

veren

In een magazine voor ondernemers las ik een interessant artikel. Het onderwerp was ‘leiderschap’. Ik werk met en voor leiders en het onderwerp ‘persoonlijk leiderschap’ heeft, vanzelfsprekend, mijn interesse. De tekst bevatte ook een uiteenzetting over allerlei aspecten van vrouwelijk leiderschap. Fijn, dacht ik terwijl ik de tekst las: ‘Díe vrouwen die hun vrouwelijke eigenschappen inzetten, blijken zelfs het meest succesvol. Vrouwen die leiderschap met veel mannelijke kenmerken tonen, blijken op langer termijn minder effectief in hun werk’.
De schrijver van het artikel interviewde de onderzoeker en steller van deze conclusies. Zij citeerde haar: ‘Zwakke plek van vrouwelijke managers is dat ze veelal bescheiden zijn over hun skills en behaalde resultaten. Vrouwen zijn over het algemeen bescheiden en dat staat hen in het succesvolle leiderschap in de weg.’ Nee toch? Wat een contradictie in dit artikel! Ik voelde weerstand tegen de conclusie en besloot te twitteren: Leiders, er is niks mis met bescheidenheid, toch? Applaus en bijval op mijn Twitter tijdlijn tot gevolg. Gelukkig. Ook één vraag: is de onderzoekster naar vrouwelijk leiderschap een vrouw? Ik antwoordde instemmend, zowel de schrijver van het artikel als de onderzoeker zijn beide vrouw. Jammer.

Ik kan het artikel niet meer terug vinden en weet dus niet wie de onderzoeker of de schrijver is. Dat spijt me, want ik zou ze beiden willen vragen of zij ‘gebrek aan zelfvertrouwen’ alsjeblieft niet willen verwarren met ‘bescheidenheid’ . Ik vind bescheidenheid een krachtige kwaliteit. Van mannen én vrouwen. Het is een houding die ik in mensen waardeer. En absoluut geen teken van zwakte. Stop met bescheidenheid als zwak te betitelen en het te willen veranderen. Zet het niet samen met andere introverte kwaliteiten in een verdomhoekje (lees ook het werkwoord STIL ). Ga jezelf geen geweld aan doen door je gedrag aan te meten, wat niet van nature bij je hoort. Word niet iemand die zichzelf regelmatig aanspoort met: ‘Je moet wel op de voorgrond treden, je moet zichtbaar worden, laat zien wat je waard bent en wat je kunt’, als dat niet bij je past. Als je liever geen Pauw bent die voortdurend zijn veren aan de wereld toont, wees dan geen Pauw.

Leiderschap en bescheidenheid zijn een prachtige combinatie. Niet zo voor de hand liggend en vanzelfsprekend, juist daarom zo mooi. Er zijn veel combinaties te maken tussen persoonlijke kwaliteiten en leiderschap. De éne combinatie is niet beter dan de ander. Wel anders en dat maakt het interessant. Hoe meer verschillen tussen mensen, en dus leiders, hoe spannender. Maak de combinatie die bij jou past: in jou als leidinggevende of persoonlijk leiderschap. Dat maakt jou sterk. Welke combinatie wil de leider in jou?

No Comments Yet

Comments are closed.