Vreemde Kalmte

‘Wat belemmert je?’ vraagt één van zijn collega’s.

Hij worstelt met een vraag. Een vraag die hem al een tijdje bezig houdt en hem uitnodigt om in zijn werk iets ongewoons te gaan doen. Hij weet niet zeker of het wel bij hem past. Het is zijn eigen idee. Hij wil het en tóch twijfelt hij. En dat heeft hij zichzelf zojuist horen vertellen aan zijn collega’s in deze intervisiegroep. Hij wil het al een tijdje, maar behalve eindeloos wikken en wegen, er van wakker liggen en er met een paar vrienden over praten, heeft hij nog niets ondernomen. Dat ergert hem.
belemmeringen-in-intervisie-verdragen-glaswerkt

Hij denkt aan de vraag die hij zojuist kreeg: ‘Wat belemmert mij?’ en hoort hij zichzelf ineens zeggen: ‘Ik ben bang!’ Hij schrikt van de woorden die zojuist uit zijn mond lijken te zijn ontsnapt. Hij kijkt zijn collega’s vragend aan. Het is doodstil. Hij vraagt zich af of deze plotselinge openbaring hier wel gepast is en wat zij nu wel niet van hem zullen denken. Is dit wel professioneel? Tot zijn eigen verbazing spreekt hij het nog een keer uit, de zin die hem de kriebels geeft: ‘Ik ben bang….’ Deze keer wat minder gehaast, minder luid, wat zachter alsof hij de betekenis en de uitwerking van de zin even proeft. Hij kijkt voor zich op de grond en laat de zin bij hem binnen komen: ‘Ben ik bang?’ Hij heeft zijn armen om zich heengeslagen en houdt zichzelf stevig vast. Een vreemde sensatie raast door zijn aderen. Hij voelt zijn hart bonzen. Tjonge, wat is het hier warm. ‘Ja’, mompelt hij eigenlijk meer tegen zichzelf dan tegen de groep, ‘ik ben bang, ja…’

Ineens haalt hij diep adem, veert op, blaast krachtig uit en kijkt al zijn collega’s aan. Hij recht zijn rug, legt zijn armen op de leuning van de stoel en zegt ernstig: ‘Dát is het: ik ben bang’ en gelijk begint hij te lachen. De groep grinnikt. Hij kijkt ze aan en lacht omdat hij voelt hoe ontspannen het is, zeggen wat je voelt. Hij voelt zijn angst en tegelijkertijd rust. Kalm bijna. Hij lacht harder en haalt daarbij diep adem. Zijn collega’s lachen hard met hem mee. Zij waren ook even bang….

kalmte-het-midden-tussen-angst-en-rust-glaswerkt

No Comments Yet

Reageer!