Wat wij willen

Herken jij dit? Dat je periodes hebt waarin je worstelt met vragen? Het kost je veel tijd en energie. Je weet dat wanneer de vragen aandacht krijgen, er soms vanzelf antwoorden ontstaat. Dus steek je er tijd in, praat erover, schrijft erover en denkt erover. En dan zijn er momenten dat het niet lukt. Hoe hard je ook werkt, je blijft zoeken, maar vindt niet. klaarheid van Martin Bril

In 2006 kreeg ik een cadeau van mijn vriendin. Zij gaf een ‘raamposter’(zo’n doorzichtig groot vel wat je op je raam kunt plakken) met de tekst van een gedicht van Martin Bril. Die poster heeft jaren in mijn spreekruimte gehangen. Er was altijd wel een moment in een traject dat ik met de coachee stil stond bij de tekst. Inmiddels ben ik van werkplek veranderd. De poster is natuurlijk mee verhuist. Ze hangt nu in de keuken voor ons raam. Tijdens het koken mijmer ik aan het eind van mijn werkdag over het woord van Martin: ´Klaarheid´.

Gisteren vertelde een manager, die een cultuurverandering wil faciliteren en haar teams wil ondersteunen in het veranderingsproces: ‘Ongelovelijk, ik wil het graag, weet dat het moet, maar vind het ontzettend lastig! Ik wil graag naar ‘het nieuwe’, maar blijf vaak nog hangen in ‘mijn oude gedrag’, hoe moet ik dat nu doen?’.

Op Twitter las ik een bericht van iemand die naarstig opzoek was naar de betekenis van zijn droom. ´Ik wil het weten!`, riep hij in zijn tijdlijn, ´wat betekend het?`

In een coachinggesprek, afgelopen week, vraagt een vrouw met ernstige vermoeidheidsklachten zich af: ´Waarom heb ik het zover laten komen? Waarom laat ik het iedere keer gebeuren?´

Vanmorgen vroeg iemand mij: ´En als beide organisaties me nu willen hebben, wat dan? Welke moet ik dan kiezen?´´

Martin wist het al. Wat we willen. Daarom plak ik graag in dit ‘raam’ zijn gedicht:

Kunst

Wat we willen:
Momenten
Van helderheid
Of beter nog: van grote
Klaarheid

Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen

Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel

De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt

Die klaarheid, af en toe

Uit: Verzameld werk. Gedichten.

No Comments Yet

Comments are closed.