Werk, geen uitdaging

cv met body glaswerkt
“Met ingang van 1 februari 2013 ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging!”

Bovenstaande zin stond naast de foto van Thomas, helemaal bovenaan in zijn LinkedIn profiel. Ik las de zin van Thomas en reageerde in een reflex. Een diepe frons vormde zich op mijn voorhoofd. Waarom eigenlijk? Waarom veroorzaakt het woord “uitdaging” zo’n reactie? Ik kwam uit bij de volgende stelling en ben benieuwd naar jouw reactie.

“Uitdaging” is “op”, het is leeg en uitgewoond. Je gebruikt het alleen nog wanneer je geen uitdaging zoekt en liever geen werk wilt vinden. Anders had je een ander woord gekozen of tijd geïnvesteerd in het formuleren van een echt uitdagende zin.

Gistermiddag rondde ik met een cliënt een coachingtraject af. Het zijn bijzondere gesprekken, die allerlaatste gesprekken. Meestal is er tevredenheid en opluchting, maar vaak voel ik ook weemoed. We zijn samen zoekende geweest, hebben een bijzondere weg bewandeld en hebben een hoop met elkaar beleefd. Niet zelden kijken we dan samen terug naar wat er is geweest en werpen we een voorzichtige blik naar wat komen gaat. Mijn cliënt van gisteren is een bijzondere. Dat zijn ze natuurlijk allemaal, maar Martijn is behalve cliënt ook opdrachtgever. Dat vind ik slim van hem, door het zelf te beleven weet je wat je werknemers aanbiedt.

“Wat is voor jou de meest waardevolle ervaring in het veranderen van werk?” vroeg ik Martijn. Hij dacht even na en zei toen: “Dat ik in mijn nieuwe baan ervaar wat ik de afgelopen jaren ongemerkt aan ontwikkeling hebt doorgemaakt. Dat ik gaandeweg toch veel geleerd heb in mijn werk. Ik doe hetzelfde werk, maar mijn groei valt op door te werken in een andere omgeving. En daar ben ik best trots op.” Ik knikte en genoot van de kracht die sprak uit zijn constatering. Toen we startten met het traject was hij niet zeker of het wel zou lukken. Nu was het werk klaar, de klus geklaard en we namen afscheid. Terwijl hij weg wandelde herinnerde ik me de start van ons contact: Martijn wilde graag werken, hij was op zoek naar een baan, niet naar een uitdaging. Hij heeft hard gewerkt en, wat mooi, gekregen wat hij wilde.

En Thomas? Thomas moest lachen toen ik hem vertelde over de frons in mijn voorhoofd. Hij wil helemaal geen uitdaging! Hij wil werken! Tijd voor zijn lief, zijn gezin, voor vrienden en zijn sport. Hij is op zoek naar de functie Manager Financiële Administratie. Dat kan hij, hij heeft de kwaliteiten, de vaardigheden en competenties in huis om die functie goed te vervullen. Hij wordt blij van de verantwoordelijkheden die passen bij zijn werk. En zijn toekomstige werkgever wordt vast blij van zijn werknemerschap. Die kan hem gerust een baan aanbieden, daar zit geen enkele uitdaging in.

En, oh ja, ik heb Thomas het boek gegeven van Jacco Valkenburg en Aaltje Vincent: “Solliciteren via LinkedIn” , over online netwerken om nieuw werk en nieuwe opdrachten te vinden.
Misschien is het ook wat voor jou?

No Comments Yet

Comments are closed.