Zin in de Hooiberg

Waarschuwing! Dit verhaal is niet bestemd voor mensen die géén ZIN hebben in Twitter, Social Media of het vinden van een speld in de hooiberg.

hooiberg

#ZININ!

In tweets tref ik regelmatig deze hashtag: #zinin. Voor niet-twitteraars of niet-tweeps: koop het boekje #TwitterWerkt! en ga twitteren. Als je gek bent op kansen, informatie, klanten, opdrachten of ander werk is Twitter namelijk een prachtig medium. Twitter is simpel en het wordt simpel gemaakt door het gebruik van symbolen, zoals smileys en de hashtag. Volg je veel twitteraars en word je gevolgd dan krijg je al snel een enorme hoeveelheid aan informatie. Je kunt er gemakkelijk in verdwalen of erger, je irriteren aan allerlei #onzin. Overigens heb je dat eigenlijk zelf in de hand, mensen die onzin spuien op je tijdlijn ontvolg je heel simpel. Maar dat terzijde. Door het teken # te gebruiken vind je eenvoudig de spreekwoordelijke ‘speld in de hooiberg’.
Bijvoorbeeld: kies het onderwerp #werk, #vacatures,
je naam: #glaswerktbv,
je omgeving: #twente,
een bekende Nederlander #boogerd,
of die spannende voetbalwedstrijd #AJTWE … Auw! Die prikt!

Tweet van mij (recentelijk, 140 tekens): Door Twitter word je gedwongen je krachtig uit te drukken, je hebt namelijk maar 140 tekens om je punt te maken! #prikkelt je #creativiteit
Tweet van mij (vandaag, 121 tekens): LOL waarschuwing: Gooi nooit je #hastag in de #haystack bij #blog schrijven: #speld zoek! Kop stoten en opnieuw beginnen!

Kritische lezers zullen nu opmerken: “Ja, kijk, daar zit ik toch niet op te wachten! Op dat soort twitterberichten!” Klopt zeker, maar als je nu afhaakt, mis je de clou van mijn verhaal.

Loopbaanadviseurs, recruiters en personeelsfunctionarissen stellen in gesprekken meestal de bekende vragen: ‘Wie ben je?’, ‘Wat kun je?’ en ‘Wat wil je?’ Het is slim om vooraf aan je netwerkgesprekken of gesprekken met selecteurs deze vragen aan jezelf gesteld te hebben. Schrijf ze op is mijn advies. Door ze op te schrijven maak je namelijk meer verbinding met jouw verhaal. Bovendien vertel je er dan vervolgens makkelijker over. Stel je voor dat je in de lift plotseling de kans krijgt om jouw verhaal te vertellen! En dat je dan in je ‘elevator pitch’ antwoorden ter plekke moet bedenken! Zonde! Ik vermoed een gemiste kans!

Prik als de speld. Dan krijg je aandacht. Gebruik ‘KISS’: Keep It Short & Simple. Voorkom wollig en vaag taalgebruik. Wees krachtig, duidelijk en helder. Schrijf op waar je wensen liggen en geef géén aandacht aan wat je niet wilt! Vertel: waar heb jij #zinin? Wat geeft jou zin? Waar zet jij jouw zinnen op? En bedenk vooral ook: wie krijgt er zin in mij?

Jouw ZIN gaat over Zelfsturing, jouw Interesse en jouw Natuur. Met andere woorden: Wat is jouw missie en wat is jouw visie? Krijg je al zin om er over te schrijven of te vertellen? Dat is mooi, want die energie heb je nodig. Zo vind jij makkelijker, en zorg je dat je slimmer wordt gevonden. Want ook jij bent een speld in de hooiberg!

Lukt het niet om jouw ZIN te vinden, neem dan een coach in de arm. Die weet niet waar jouw ZIN zit of wat jou ZIN geeft, maar kan je wel de juiste vragen stellen, zodat jij weer zin krijgt!

No Comments Yet

Comments are closed.