Zuurstof

Volgend jaar juli is er weer een Tour de France. Op 14 juli 2013, de nationale franse feestdag ‘quatorze juillet’, is de finish van een etappe boven op de Mont Ventoux. Net als in 2010. zuurstof Ik herinner me dat ik toen voor de televisie zat en keek naar de beklimming op deze reusachtige berg. De eerlijkheid gebiedt me hier wel te vertellen dat ik er niet zat om de sportieve activiteiten te bewonderen, maar omdat ik een glimp wilde opvangen van de mij zo geliefde omgeving. Wat teleurgesteld over ‘mijn resultaat’, bleef ik kijken naar de beelden en hoorde ik de euforische uitroepen van Mart Smeets. Aan het eind van de rit zag ik beelden van de ‘renners’. Ze werden geïnterviewd door een NOS reporter en tegelijkertijd stevig gemasseerd door een, naar ik vermoed, fysiotherapeut. Mijn aandacht werd getrokken door de achtergrond van dit plaatje: de wielrenners kregen zuurstof toegediend. Onwillekeurig dwaalden toen mijn gedachten af van de beelden van in geoliede lijven, naar beelden in mijn werk.

Sporters kennen het fenomeen: door intensief bewegen, door je lichaam aanhoudend en langdurige hoge verbranding te vragen, ontstaat er een tekort aan voeding voor je spieren. Ook ontstaat er een tekort aan zuurstof die nodig is om de verbranding op gang te houden. Als noodgreep laat je lichaam melkzuur vrijkomen om uit opgeslagen suikers extra voeding te produceren. Dit vrijgekomen melkzuur hoopt zich vervolgens op in je lichaam en hierdoor krijg je verzuurde spieren. Je voelt je extreem stijf, ervaart hevige pijnen en een branderig gevoel in je armen en benen, je bent niet vooruit te branden en als je toch beweegt ervaar je een soort papperigheid in je lijf. Geen pretje na lekkere fysieke activiteit. Op het internet vind je allerlei adviezen om verzuring van je spieren tegen te gaan. Naast middeltjes als bicarbonaat dat de zuurgraad van je bloed herstelt, vind je op het web ook de volgende tips:
– Neem de tijd voor een warming up en vergeet vooral niet de cooling down
– Zorg voor voldoende zuurstof, eventueel extra toedienen
– Een massage helpt om te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren waardoor afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd
– Neem voldoende rust om te herstellen, dit voorkomt supercompensatie in je lijf en ernstige beschadigingen van je spieren (spierscheurtjes)
– Bouw nieuwe inspanning rustig op

Ben je er nog? Fijn. Je vraagt je af waar ik naar toe wil? Dat komt nu: Ik wandel met coachees, opdrachtgevers en collega’s, maar ben geen sportcoach. Sterker nog, ik heb heel weinig met sporten. Bewegen vind ik lekker, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat ik de Mont Ventoux ooit eens ga beklimmen. Ook heb ik echte verzuring, behalve dan spierpijn, zelf niet meegemaakt. Maar die middag in 2010 kijkend naar de Tour de France, zag ik een parallel tussen het leveren van prestaties in top-sport en in top-werk. Ik ontmoet erg veel mensen die top-werk leveren en veel tijd en energie in werk steken. Ik spreek teams die zich samen sterk maken en hard werken voor top-prestaties. En, heel verdrietig, ik kom mensen tegen in mijn werk die dreigen te verzuren of, erger, sterk verzuurd zijn. Ze hebben in hun werk ‘bergen beklommen’ en zijn onophoudelijk intensief bezig geweest met, soms letterlijk, bergen werk te verzetten. Zij ervaren wat de top-sporter voelt in zijn lijf na het beklimmen van de Mont Ventoux. Maar zij voelen die verschijnselen niet alleen in hun lijf. Ze worstelen met fysieke en psychische verzuring als gevolg van langdurige overbelasting en overvraging. Zij hebben veel aandacht, rust, tijd, ‘zuurstof’ en nieuwe ‘voeding’ nodig om te kunnen
herstellen.

Wanneer jij je wat zuur voelt, lees dan eens de adviezen voor de verzuurde sporter. Of vertel de harde werkers onder ons: “Voorkomen is beter dan genezen”. Zorg voor voldoende ‘voeding’ voor je lijf, je hart en je ziel, in je leven en je werk. Zoek en geef aandacht aan wat jou inspireert. Of dat nu boeken zijn, muziek, een boswandeling, sporten of een middag genieten van de Tour de France is, het maakt niet uit als het jou maar nieuwe ‘voeding en zuurstof’ geeft. Want dan kun je opnieuw kracht leveren en blijven leveren. En voel je nu dat je méér nodig hebt, kies dan een goede coach om samen te herstellen.

in – spi` ra – tie [-(t)sie] («Frans«Latijn)
betekenis 1 inademing, het opzuigen van lucht in de longen
betekenis 2 inblazen, ingeving, bezieling
betekenis 3 inval gelukkige gedachte

No Comments Yet

Comments are closed.